8 voordelen van Microsoft 365 voor de zorg

Bent u ICT-beheerder in de zorg? Dan weet u hoe u en uw zorgcollega’s dagelijks alles op alles zetten voor de beste zorg. Helaas kan bestaande, oude ICT-technologie flink in de weg zitten.

Alsof u in een keuken met verouderde apparatuur en botte messen een sterrenmaaltijd moet bereiden. Het lukt allemaal wel, maar veel langzamer en minder efficiënt dan u zou willen. Dezelfde kwaliteit kost veel meer moeite dan met modern, goed functionerend materiaal.

Verouderde ICT gaat ten koste van de zorg

Precies zo hebben zorgmedewerkers dagelijks te maken met oude ICT. De druk op de zorg is groot. Ondanks personeelstekorten moet u meer doen met minder mensen. 

Trage en inefficiënte systemen gaan ten koste van die zorg. Veiligheid en privacy van cliëntgegevens lopen gevaar. Om nog maar te zwijgen van moeizame samenwerking, communicatie en stijgende ICT-kosten, zowel op de werkvloer als voor het beheer. ICT is eerder last dan lust.

Het kan anders. Met ICT en werkplekbeheer in de cloud die toegankelijkheid, communicatie én veiligheid verbinden. Dat is waar Microsoft 365 in uitblinkt, juist voor de gezondheidszorg.

Wat is Microsoft 365?

Microsoft 365 is een ICT-oplossing in de cloud. Naast bekende Office-programma’s als Word, Outlook, Excel en PowerPoint, biedt M365 ook nieuwe applicaties. Denk aan Teams (beeldbellen en chat), SharePoint (bestanden delen) en OneNote (notities). En natuurlijk OneDrive, waar alle gegevens veilig en centraal zijn opgeslagen.
 
Met M365 kunnen teams overal en altijd flexibel samenwerken en communiceren. Zonder dure investeringen in hardware op uw eigen locatie of licenties. Maar met ijzersterke beveiliging, bescherming en compliance vanuit Microsoft.

Microsoft 365 biedt dus één overzichtelijke moderne werkplek voor alle medewerkers in de cloud. Maar ook als hybride werkomgeving, als u (nog) niet volledig naar de cloud kunt of wilt.

Microsoft 365: een must voor de zorg

Waarom is Microsoft juist voor zorggroepen zo interessant?

  • Cliëntgegevens en informatie zijn altijd en overal bereikbaar vanaf elk apparaat met internet-toegang. Zorgmedewerkers zijn niet langer gebonden aan één (gedeelde) computer of werkplek.
  • Standaard een uitgebreide, up-to-date set aan beveiligingsfuncties. Dat betekent een veilige, betrouwbare omgeving om vertrouwelijke medische gegevens te bewerken en te delen. Maar ook: eenvoudigere naleving van wet- en regelgeving, zoals de AVG.
  • Flexibele tools waarmee zorgteams naadloos samenwerken, zowel binnen de zorginstelling als daarbuiten. Bellen, vergaderen, mailen, chatten, videogesprekken. Het werkt; veilig, betrouwbaar en intuïtief. 

Laten we eens wat dieper ingaan op de belangrijkste risico’s en pijnpunten in de zorg.

Efficiënt samenwerken en communiceren

Efficiënt samenwerken en communiceren is een uitdaging in de zorg. Steeds meer collega’s en apparaten op verschillende werkplekken en locaties maken dit steeds ingewikkelder. Medewerkers zoeken eigen manieren om elkaar toch te bereiken.

En dus... Een patiëntendossier naar het hele zorgteam via Gmail? De deurcode aan de nachtverpleegkundige via WhatsApp? Snel gedaan, absoluut, maar vanuit privacy en veiligheid volkomen ongewenst.

Microsoft Teams maakt samenwerking eenvoudig. Bellen, chatten, groepsoverleg, bestanden delen: alles vanuit één veilige online-omgeving. Zelfs met een cliënt of patiënt. Soms is een korte check-up al voldoende. Hoe handig en efficiënt is dan een videoafspraak?

Meer weten over efficiënt werkplekbeheer? U vindt de informatie is ons magazine:

New call-to-action

Veiligheid van patiëntinformatie en cliëntgegevens

Als ergens privacygevoelige gegevens rondgaan, is het wel in de zorg. Maar niemand wil toch dat zijn of haar medische dossier op straat komt te liggen door een datalek, hack of onzorgvuldig gebruik? 

Met Microsoft 365 beveiligt en beschermt u uw IT-omgeving en alle gevoelige gegevens vanaf de bron. Voortdurend komen nieuwe updates, patches en veiligheidstools beschikbaar. Geen zorgen over verouderde software of systemen, u bent automatisch altijd up-to-date.

Ga maar na: bij Microsoft werken duizenden securityspecialisten die dag in dag uit bovenop de laatste ontwikkelingen zitten. Welke zorggroep kan daaraan tippen?

Hogere productiviteit en minder kosten

Productiviteit en kosten. Nog twee hete hangijzers in de zorg. Hoe minder productiviteit en hoe meer kosten, hoe minder ruimte erover blijft voor de échte zorg.

Door efficiënt (samen) te werken in M365 – misschien zelfs met een eigen laptop of smartphone – krijgen zorgmedewerkers meer gedaan in minder tijd. Dat komt direct ten goede aan de zorg voor cliënt of patiënt.

En wat te denken van kostenbesparing op systemen, software en beheer? Geen servers en andere hardware meer, geen serverruimtes, koeling, software, storingen of vernieuwing. In plaats daarvan: alles centraal in de cloud met automatische updates, patches, monitoring, back-up en zelfs herstel.

ICT-beheer in een complex landschap

Hoge kosten is één pijnpunt. Beheer van een steeds complexer IT-landschap is twee. In Microsoft 365 krijgt u een volledig beheerde, standaard ICT-inrichting. Werkplekbeheer wordt stukken eenvoudiger.

Toegangscontrole, tweestapsverificatie, wachtwoordbeleid, spamfilters: alle tools zijn voorhanden. 

Gebruikersbeheer organiseert u met standaardprofielen, zoals zorgverlener, ondersteuner, manager,  teamleider. Ieder met eigen rechten en rollen, bijvoorbeeld naar functie (administrateur of verpleegkundige), plaats (vast of onderweg) of wat in uw organisatie past. 

Maar ook apparaatbeheer, werkplekbeheer, instellingen, ondersteuning is centraal geregeld.

8 voordelen van Microsoft 365 voor de zorg 

Microsoft 365 biedt zorgorganisaties dus veel voordelen. We zetten 8 belangrijke voordelen specifiek voor de zorg nog een keer op een rij:

1. Alle documenten en gegevens centraal in OneDrive 

Op één online werkplek. Voor iedereen, waar die zich bevindt. Geen internet onderweg of bij de cliënt thuis? Dan werkt u offline. OneDrive synchroniseert automatisch, zodra u weer online komt.

2. De hele zorggroep verbonden via Microsoft Teams 

Bellen, chatten, overleg, vergaderen. Met Teams communiceren zorgteams via één veilige online-omgeving. Alle communicatie blijft binnen de organisatie. Een geruststellende gedachte. 

3. Efficiënt samenwerken via SharePoint 

Dossiers, EPD’s, richtlijnen, medische protocollen, alles wat u nodig hebt overzichtelijk bij elkaar. Toegankelijk en goed leesbaar. Groot voordeel? Altijd zeker dat u met de laatste informatie werkt.

4. Een moderne werkplek die zich aanpast

Een online werkplek die zich aanpast aan alle werkstijlen en -profielen binnen uw organisatie. Aan zorgverleners van alle leeftijden, achtergronden en met diverse digitale vaardigheden.

5. Veiligheid boven alles voor privacygevoelige gegevens 

Geef alleen gebruikers met de juiste machtigingen toegang tot gegevens en dossiers. Gebruik versleutelde e-mail, tweestapsverificatie, gezichtsherkenning, MDM en alle andere securitytools in M365.

6. Naleving van wet- en regelgeving voor de zorg 

Microsoft 365 biedt uitgebreide tools om geldende wet- en regelgeving na te leven, zoals de AVG. En om die naleving te beheren en aan te tonen.

7. Eenvoudig online werkplekbeheer door standaardisering en automatisering 

M365 voert software-updates uit zodra ze beschikbaar zijn. Automatisch, dus u hoeft niets zelf te doen. Neem gerust een kop koffie. Moet u toch nog even de keuken in...

8. Hulp van een M365 serviceprovider die de zorg kent

En voordeel nummer 8? Dat is Gflex, een serviceprovider die de zorg kent en de link tussen uw organisatie en Microsoft 365. Microsoft 365 biedt alles voor een veilige online werkplek in de zorg. Maar de instelmogelijkheden zijn overweldigend. Hoe weet u of alle vinkjes aan en goed staan? Gflex helpt al talloze zorginstellingen en zorgverleners snel, veilig en efficiënt. Neem gerust eens contact op.

Gflex Slim in ICT, directeur Gerwin Eersen

Vragen? Bel Gerwin op 088 781 00 50

Ook interessant:

Meer werkgeluk in de zorg? Neem een online werkplek!
8 voordelen van Microsoft 365 voor de zorg
5 tips voor efficiënt werkplekbeheer en stabiele ICT
6 redenen om uw ICT nu te screenen op legacy software
Wat doet een ICT Dienstverlener? Uiteindelijk proberen wij van Gflex ervoor te zorgen dat onze klanten zich geen zorgen meer hoeven te

Tips, tricks & updates via de mail.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!